Trouwfotografie in crisistijd

Alles wees erop dat dit een prachtig trouwseizoen zou worden: veel boekingen, leuke mensen, en bijzondere locaties. Maar helaas, door corona lopen veel plannen nu in de soep. Dat is eerst en vooral vervelend voor al die bruidsparen die al maanden en soms zelfs langer dan een jaar voorbereidingen aan het treffen zijn voor hun mooiste dag.

Elke week krijg ik wel een aantal mailtjes van klanten die niet goed weten waar ze aan toe zijn. Sommige houden vast aan hun datum, in de hoop dat de storm dan is geluwd. Andere nemen het zekere voor het onzekere en verplaatsen de bruiloft naar 2021. En dan zijn er ook stelletjes die meerdere opties openhouden.

Nieuwe datum

Ook voor mij als ondernemer is de situatie vervelend. De maanden april en mei staan normaal altijd in het teken van fotografie, met veel volgeboekte vrijdagen en zaterdagen. In plaats daarvan zit ik meer uren met mijn agenda te stoeien dan mij lief is om ervoor te zorgen dat alle bruidsparen op hun nieuwe datum ingepland kunnen worden.

bruiloft roel rosanne hernen 3

Tot nu toe lukt dat goed. Maar als straks de reguliere aanvragen voor komend jaar binnenkomen –ervan uitgaande dat de meesten zich niet door corona zullen laten tegenhouden om plannen voor 2021 te maken- wordt de puzzel wel wat ingewikkelder.

En natuurlijk zijn er uitgestelde en gemiste inkomsten. Zelfs als ik de meeste boekingen kan vasthouden, en voor hetzelfde aantal uren, zal deze situatie hoe dan ook gevolgen hebben; als alle bruiloften van dit en komend jaar in één seizoen plaatsvinden, moet ik ongetwijfeld aan sommige bruidsparen nee verkopen. Vervelend voor hen, en vervelend voor mij.

Lammetjes in de wei

Gelukkig zijn er nog geen geldzorgen. Bovendien heb ik nu wat meer tijd voor klusjes die al een poosje liggen te wachten: shoots die nog bewerkt moeten worden (er komen twee heel mooie aan!), administratie die echt een keer op orde gebracht moet worden. Toch hoop ik natuurlijk dat deze crisis snel overwaait. Nu de klok is verzet, de lammetjes de wei in gaan en de zon zich wat vaker laat zien, hoort er getrouwd te worden. En ik wil er graag bij zijn!