Hoe organiseer je een bruiloft ten tijde van corona? – update mei 2021

Gefeliciteerd, jullie gaan trouwen! Maar hoe organiseer je een bruiloft nu corona nog steeds rondwaart en er beperkende maatregelen gelden? Helemaal niet, zullen sommigen zeggen. Maar ik heb de afgelopen maanden ontzettend veel leuke bruiloften mogen meemaken, waar met creatieve oplossingen tóch de liefde gevierd kon worden. Lees verder voor meer info over de regels op dit moment en antwoorden op veelgestelde vragen.

Even voorstellen…

Eerst iets over mezelf. Ik ben ruim vijf jaar actief als trouwfotograaf in Nederland en, tot mijn grote vreugde, ook af en toe in het buitenland. Mijn stijl is ongedwongen en journalistiek. Dat betekent dat ik meestal gewoon op de achtergrond aanwezig ben om mooie plaatjes te schieten, terwijl jullie genieten van de mooiste dag van jullie leven. Toch zal ik soms, als ik mooi licht zie, of een bijzondere compositie, de regie nemen. Het doel is altijd: een zo eerlijk en compleet mogelijk verhaal van jullie bruiloft. En ja, ook in coronatijd kun je heel fijn trouwen!

Jeroen Savelkouls, bruidsfotograaf in coronatijd

bekijk mijn portfolio Check jullie datu,m
bruidsfotograaf arnhem

trouwen tijdens corona: de maatregelen

Aantal gasten bij bruiloften

Eerst de maatregelen die op dit moment (mei 2021) gelden. De hoofdregel is, zo leren de websites van de Rijksoverheid en het RIVM dat er maximaal dertig gasten aanwezig mogen zijn bij de huwelijksplechtigheid. Dat is exclusief kinderen. Voor huwelijken in kerken en andere religieuze gebouwen geldt geen maximum aantal bezoekers, wel het advies om ook hier niet meer dertig bezoekers toe te laten.

De mogelijkheid om met dertig gasten samen te komen, geldt niet voor (spontane) bijeenkomsten na de huwelijksvoltrekking; je mag in principe niet met meer dan twee personen bij elkaar komen, behalve als je samen een huishouden vormt. In de praktijk wordt deze regel doorgaans als volgt geïnterpreteerd: zolang de ambtenaar/priester erbij aanwezig is, kan er gefeliciteerd worden. 

Regels voor recepties & feesten

Voor recepties, diners en feesten tijdens jullie huwelijk gelden de regels die voor de gehele horeca van kracht zijn.

Dat betekent dat het niet is toegestaan om op een binnenlocatie met alle gasten samen te komen. Wel kan er sinds 28 april gegeten en gedronken worden op een terras, hoewel het geven van een trouwfeest – ook al is dat buiten – dan weer expliciet is verboden. Dat laatste is natuurlijk een grijs gebied en elke horecagelegenheid zal daar anders mee omgaan.

Anderhalve meter, ook op bruiloften

In alle gevallen geldt dat de anderhalve meter gehandhaafd moet worden, en dat genodigden met klachten thuis dienen te blijven.

Bruiloft en corona: de voorbereidingen

Bijna elke bruiloft start met make-up en haar van de bruid, en het aantrekken van de bruidsjurk en het trouwpak. Dit is tijdens corona natuurlijk ook gewoon mogelijk, zeker als jullie dat thuis doen. Vaak zal de visagist uit zichzelf een mondmasker dragen, en anders op verzoek. Ik vind de tijd die ik bij de voorbereidingen aanwezig mag zijn altijd heel fijn. Voordat de dag echt losbarst, is er even een moment om met elkaar te praten terwijl ik ondertussen mooie beelden maak.

Het laten doen van make-up en haar is met de huidige coronamaatregelen geen probleem. En de fotograaf kan gemakkelijk afstand houden.

trouwen en corona: de bruidsreportage

Het maken van een bruidsreportage op jullie trouwdag is tijdens corona niet veel anders dan tijdens het ‘oude normaal’. Op dit moment is het toegestaan om buiten met vier personen samen te komen, één meer dan nodig dus. Afstand houden is tijdens de shoot helemaal niet moeilijk, dus ook wat dat betreft zijn er geen belemmeringen. Willen jullie de bruidsreportage graag binnen doen, of kan dat niet anders vanwege het weer? Dan zijn er mogelijk wel belemmeringen. Stem vooraf goed af met de locatie wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn voor jullie huwelijk. Ik help jullie daar graag bij.

bruiloft corona

Tijdens de bruidsreportage is er geen contact met personen buiten jullie huishouden, op de fotograaf na. Afstand houden is goed te doen, dus ook tijdens corona kunnen jullie gewoon een foto’s laten maken.

bruiloft en corona: de ceremonie

Het enige onderdeel van een trouwerij dat écht niet overgeslagen kan worden, is de officiële ceremonie. Gelukkig is ook tijdens de strengste lockdown mogelijk geweest om voor de wet te trouwen, in aanwezigheid van een trouwambtenaar en getuigen. Op dit moment is het toegestaan om de huwelijksvoltrekking te vieren met maximaal dertig personen, kinderen onder de twaalf niet meegerekend. Op veel officiële trouwlocaties, zeker op gemeentehuizen, is er goed nagedacht over hoe daar de anderhalve meter gewaarborgd kan worden. Mondkapjes zijn niet verplicht, ook niet als jullie binnen trouwen. Aan fotografen wordt wel meestal gevraagd een mondmasker te dragen, omdat zij tijdens de plechtigheid rondlopen door de ruimte.

rivm bruiloft

Het aantal gasten voor dat jullie voor de trouwceremonie mogen uitnodigen is in coronatijd beperkt. Feliciteren mag in principe alleen op afstand.

trouwen en corona: de receptie

Voor wie de regels strikt volgt, is het houden van een receptie lastig. Want officieel is het niet toegestaan om na de ceremonie met meer dan vier personen samen te komen – en dat mag dan ook alleen buiten. Op het terras gaan zitten met een trouwgezelschap is eigenlijk ook niet mogelijk, hoewel dit enigszins een grijs gebied is. Dan zouden jullie nog kunnen overwegen om de receptie thuis te doen. Weliswaar geldt het dringende advies niet meer dan twee personen te ontvangen, een verbod op een grotere bijeenkomst is er niet. In praktijk, zo is mijn ervaring, zijn de regels omtrent de receptie een grijs gebied en is er met een beetje creativiteit best veel mogelijk, ook op een veilige manier.

coronabruiloft

Voor het geven van een receptie op jullie bruiloft is tijdens corona enige creativiteit vereist. Strikt genomen is er op dit moment (mei 2021) nog niet veel mogelijk.

Bruiloft en corona: het trouwfeest

Het geven van een trouwfeest is op dit moment niet mogelijk. Jullie zouden hoogstens met jullie gezelschap kunnen neerstrijken op een terras, maar zelfs dat is eigenlijk niet toegestaan. Bovendien zullen jullie dan om uiterlijk 18.00 uur (dit wordt straks waarschijnlijk 20.00 uur) weer moeten vertrekken. Bruidsparen die mij hebben geboekt en veel waarde hechten aan een groot feest hebben hun plannen dan ook zonder uitzondering uitgesteld tot het najaar of zelfs tot 2022.

corona trouwfeest

Het geven van een feest tijdens de bruiloft is op dit moment zo goed als uitgesloten. Bruidsparen die daar veel belang aan hechten, stellen hun trouwdag dan ook meestal uit totdat corona is overgewaaid.

Trouwen en corona: de huwelijksreis

Goed nieuws! Vanaf 15 mei mag er in principe weer gereisd worden naar landen met een laag besmettingsniveau. Dat betekent dat jullie ook op huwelijksreis kunnen, mits die niet gepland staat voor gebied dat nog oranje. Let er ook op dat het land van bestemming Nederlandse reizigers toestaat. Het besmettingsniveau hier is nog relatief hoog, waardoor sommige landen liever hun grenzen voor vakantiegangers uit Nederland nog even gesloten houden. Overigens: het kabinet heeft reizen naar oranje gebieden niet verboden, wel worden niet-noodzakelijke tripjes afgeraden.

huwelijksreis corona

Vakanties en reizen liggen nog moeilijk nu, maar langzaamaan wordt er steeds meer mogelijk. Waarschijnlijk kan er vanaf de zomer of kort daarna makkelijker naar het buitenland worden gereisd.

bruiloft en corona: veelgestelde vragen

Is het nog wel mogelijk te trouwen tijdens corona?

Ja! Het is zeker mogelijk om te trouwen in coronatijd. Het is altijd toegestaan om in het bijzijn van een ambtenaar van de burgerlijke stand en getuigen officieel in het huwelijk te treden. Op dit moment mogen er bij een ceremonie maximaal dertig personen aanwezig zijn, kinderen niet meegeteld.

Hoeveel gasten mogen we op onze bruiloft uitnodigen?

Bij trouwceremonies mogen volgens de regels maximaal dertig personen aanwezig. Officiële trouwlocaties zullen hier strikt in zijn. Wat betreft recepties is er sprake van een grijs gebied. Strikt genomen is er niet veel toegestaan: je mag met niet meer dan vier personen buiten samenkomen en met een bruiloftsgezelschap het terras op mag officieel ook niet. De vraag is in hoeverre die laatste regel in beton is gegoten. Ik ga ervan uit dat je wel een drankje en een hapje mag doen op het terras, maar dat hossen er nog even niet bij is. Bijeenkomsten binnen in openbare gelegenheden zijn sowieso niet toegestaan nu. Maar in de praktijk is er best een en ander mogelijk, ook op een veilige manier.

Moet ik mijn bruiloft verzetten in verband met corona?

Dat hoeft niet, want trouwen is ook tijdens corona gewoon toegestaan. Ook is het mogelijk om een bruidsreportage te laten maken door een trouwfotograaf. Bijeenkomsten zoals recepties liggen wat lastiger, maar met enige creativiteit is er wel wat mogelijk. Het geven van een feest is op dit moment niet mogelijk – als dat een belangrijk onderdeel is van jullie trouwdag, is het waarschijnlijk beter om de bruiloft te verzetten.

Want zijn je voorwaarden voor verzetten of annuleren?

Die zijn heel soepel. Jullie kunnen de datum bij mij op het allerlaatste moment nog verzetten als de coronamaatregelen jullie te veel beperken.

Draag je een mondmasker tijdens onze bruiloft?

in beginsel leef ik strikt alle maatregelen en adviezen van de Rijksoverheid en het RIVM na. Tijdens jullie bruiloft draag ik een mondmasker als ik rondloop en binnen de anderhalve meter van jullie of jullie gasten komen. Af en toe doe ik ‘m af, omdat mijn bril en het lcd-scherm van mijn camera snel kunnen beslaan!

 

Check jullie datum

“Jeroen heeft onze bruiloft gefotografeerd en dat deed hij super! Hij is heel de dag aanwezig geweest, en toch hebben we weinig van zijn aanwezigheid gemerkt tijdens de ceremonie, heel knap! Jeroen hielp ons enorm met zijn ideeën bij de fotoshoot, hij heeft duidelijk oog voor detail en geeft je de ruimte voor eigen inbreng. De foto’s van de dag geven precies weer hoe het was, we zijn er heel blij mee!”

S & J / getrouwd in coronatijd

op het blog: bruiloften in coronatijd

Awards & partners

masters of wedding photography
one eyeland finalist
badass logo
this-is-reportage-member

Ik ben als trouwfotograaf actief in onder meer Nijmegen, Arnhem, Den Bosch, Utrecht en Amsterdam. En ik ga graag mee op avontuur naar Italië of een ander mooi oord over de grens!

Check jullie datum
bruiloft corona 3
coronaproof trouwen
bruiloft corona

Laten we kennismaken!

Bij twijfel: check de sites van de Rijksoverheid en van het RIVM voor meer info en de officiële regels met betrekking tot bruiloften en corona!