25 tips voor de mooiste trouwfoto’s

trouwfoto's

Mijn 25 praktische tips voor de mooiste trouwfoto’s

Met de trouwfoto’s die jullie straks ontvangen, kunnen jullie de bruiloft steeds opnieuw herbeleven. Ze vormen misschien wel de belangrijkste tastbare herinnering aan jullie grote dag. Als fotograaf vind ik het daarom ontzettend belangrijk dat alle mooie momenten zo goed mogelijk worden vastgelegd, voor nu én voor later.

Tijdens de bruiloft zelf hoeven jullie je daar niet mee bezig te houden. Ik wil graag dat jullie zoveel mogelijk genieten zonder te hoeven nadenken hoe alles er straks op de foto uitziet. Maar in de voorbereiding zijn er wel een aantal dingen die jullie kunnen doen die mij in staat stellen de best mogelijke trouwfoto’s af te leveren. Daarom hieronder 25 praktische tips, die jullie bij de organisatie van de bruiloft kunnen toepassen.

Originele trouwfoto’s vanaf de voorbereidingen tot met het feest

Het verhaal van jullie bruiloft draait niet alleen om dat ene moment dat jullie officieel trouwen; er is zoveel meer te vertellen. Dat begint al in de ochtend, bij de voorbereidingen. Ook dan zijn er zo veel mooie momenten die ik als fotograaf graag voor jullie vastleg.

bruidspaar op bordes

Voorbereidingen

 1. Om de voorbereidingen van jullie allebei goed te kunnen vastleggen, heb ik minimaal anderhalf uur nodig. Op die manier krijgen jullie niet alleen foto’s van het dichtmaken van de jurk of het knopen van de stropdas, maar vooral ook van de mooie momenten met familie en vrienden.

 2. Het is handig als jullie voorbereidingen dicht bij elkaar in de buurt zijn. Bijvoorbeeld in hetzelfde huis, of op de trouwlocatie. Lukt dat niet? Dan nemen we wat extra tijd op in het draaiboek, of ik kom met een second shooter.

 3. Als jullie de mogelijkheid hebben, kies dan voor een ruimte met veel natuurlijk licht. De make-upstoel staat bij voorkeur tegenover een raam.

 4. Maak je niet druk over hoe je eruit zonder make-up, of aan het stoeien bent met het aantrekken van de trouwjurk; ik zorg ervoor dat jullie alleen de mooiste beelden ontvangen. En niemand ziet jullie trouwfoto’s zonder jullie toestemming.

 5. trouwfoto voorbereidingen bruid
  trouwfoto'2

  First look

  De first look is het moment dat jullie elkaar voor het eerst zien. Alle opgebouwde spanning kan er dan eindelijk uit! Een prachtig moment om vast te leggen dus. Als jullie ervoor kiezen om de first look voorafgaand de ceremonie te doen, dan kunnen de volgende tips bijdragen aan de mooiste foto’s.

 6. Kies bij voorkeur een locatie met natuurlijk licht. Bijvoorbeeld voor het huis, in de achtertuin, of in een park. Een first look in de gang is meestal geen goed idee, aangezien het daar vaak donker is.

 7. Doen jullie de first look in de deuropening, omdat één van jullie de ander komt ophalen? Zorg er dan voor dat jullie allebei buiten in het licht gaan staan.

 8. trouwfoto van first look
  first look in deuropening

  Fotoshoot: trouwfoto’s van jullie tweeën

 9. Reserveer bij voorkeur 1,5 uur in jullie draaiboek voor de bruidsreportage. Op die manier is er voldoende tijd om op een stressvrije manier veel mooie foto’s te maken. Als we minder tijd nodig blijken te hebben, houden jullie een rustig momentje voor jezelf over. Ook fijn!

 10. Denk niet te ingewikkeld over waar jullie de shoot willen doen. Vaak zijn er op korte afstand of op de trouwlocatie zelf al genoeg mooie plekken te vinden. Je wilt liever niet een groot deel van je dag in de auto zitten om te reizen.

 11. Het kan zomaar gaan regenen. Zorg daarom voor witte of doorschijnende paraplu’s. Is het weer echt te slecht om buiten te fotograferen? Dan gaan we naar binnen. Eerder schreef ik een blog over het vinden van een geschikte binnenlocatie als het regent.

 12. Op zonnige dagen is het beter om de shoot niet rond het middaguur te plannen. Als dat niet te vermijden is, kies dan voor een locatie met schaduw. Je wilt niet op alle trouwfoto’s met je ogen staan te knijpen.

 13. Als jullie dat handig vinden, bijvoorbeeld om spullen te dragen of om te helpen met de jurk, kunnen jullie iemand meenemen tijdens het maken van de foto’s.

 14. trouwfoto bruid en bruidegom tijdens fotoshoot
  bruidspaar in oude bibliotheek

  Deze bijzondere trouwfoto maakte ik op een locatie die we achter de hand hadden als alternatief op een regenachtige dag.

  Ceremonie

  Ik kom op de mooiste trouwlocaties, maar helaas denken de meeste beheerders/eigenaren niet goed na over hoe het licht in de ceremoniezaal is. Hoewel ik met elke situatie kan omgaan (en ik heb altijd een setje flitsers bij me), is het toch goed om bij het kiezen van de locatie of het inrichten van de ceremoniezaal rekening te houden met de volgende tips.

 15. Trouwen jullie binnen? Ga dan bij voorkeur niet met je rug tegenover een raam zitten. Dit zorgt voor tegenlicht en dat is niet ideaal. In sommige zalen heb je zelf inspraak over de inrichting.

 16. Voor ceremonies buiten geldt dat het fijn is als jullie in de schaduw zitten, bijvoorbeeld onder bomen.

 17. Geen zorgen als het niet lukt om hier rekening mee te houden; ik zorg hoe dan ook voor mooie beelden van jullie ceremonie!

 18. trouwfotos van ceremonie

  Groepsfoto’s

  Elk bruidspaar wil ze, maar geen enkel stel heeft zin om ze te (laten) maken: de groepsfoto’s. Een aantal tips voor een snelle en toch leuke groepsfotosessies.

 19. Bedenk vooraf welke samenstellingen je op de foto wilt. Op die manier verloopt het maken van de groepsfoto’s het meest efficiënt en kunnen jullie snel weer aan de borrel.

 20. Beperk het aantal samenstelling tot 12-15. Geloof me, bij meer groepen gaat het jullie tegenstaan.

 21. Geef het lijstje met de gewenste samenstelling aan de ceremoniemeester of iemand anders die goed kan regelen (en roepen). Die persoon kan dan voor jullie zorgen dat ook dit onderdeel van de dag gesmeerd verloopt.

 22. Reserveer ongeveer een halfuur in het draaiboek voor de groepsfoto’s.

 23. groepsfoto met bruidsmeisjes

  Diner & speeches

 24. Tijdens het diner wordt er vaak gespeecht. Graag stem ik met jullie of met de ceremoniemeester vooraf vast wie er wanneer optreedt, zodat ik geen moment hoef te missen.

 25. Als jullie een (vegetarische) maaltijd voor de fotograaf kunnen verzorgen, dan zijn ook mooie foto’s van het feest verzekerd. 😉

 26. Het liefst eet ik als fotograaf niet bij jullie of bij de gasten aan tafel. Op die manier zal er geen lege plek op de foto’s te zien zijn.

 27. vader geeft een speech tijdens het diner op een bruiloft

  Trouwfoto’s bij zonsondergang

 28. Als het ook maar enigszins kan: reserveer een kwartiertje in jullie draaiboek voor een korte shoot bij zonsondergang. Dan zijn echt de mooiste trouwfoto’s te maken.

 29. trouwfoto bij zonsondergang

  Trouwfoto’s bij zonsondergang zijn echt mijn favoriet. Het licht is dan zacht en warm, precies zoals ik het mooi vind.

  Feest

 30. Vaak ben ik 1,5 tot 2 uur aanwezig op het feest. Dat is meestal al genoeg om een serie mooie foto’s te maken. Maar ik blijf graag langer: hoe meer uren, hoe meer foto’s. En dronken mensen zijn altijd leuk om te fotograferen!

 31. Soms komt een feest niet meteen op gang. Als ik maar kort ben geboekt, is dat jammer. Een openingsdans kan goed werken om jullie gasten aan het bewegen te krijgen.

 32. Overweeg om de fotograaf tot het einde van het feest te boeken. Dan ontvangen jullie ook foto’s van bijvoorbeeld een exit met sterretjes.

feestfoto
trouwfotos feest

Jeroen Savelkouls

Hi, ik ben Jeroen, verhalenverteller en trouwfotograaf. Graag vertel ik jullie unieke verhaal met creatieve trouwfoto’s van spontane momenten en echte emoties. Mijn fotografie is gebaseerd op journalistiek. Dat betekent dat ik liever observeer dan regisseer, vanaf de vroege ochtend in de make-upstoel tot in de kleine uurtjes op de dansvloer. Jullie verhaal staat centraal.

Ik werk sinds 2016 als trouwfotograaf. Jaarlijks leg ik zo’n dertig bruiloften in binnen- en buitenland vast. Ik ben actief in onder meer Nijmegen, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Tilburg en Breda. En graag reis ik met jullie mee naar Italië, Frankrijk of een ander mooi oord voor een destination wedding.

De afgelopen jaren mocht ik met mijn trouwfoto’s awards winnen bij onder andere bij Masters of Wedding Photography en This is Reportage. Mijn foto’s zijn gepubliceerd op fotografiewebsites zoals SLR Lounge, Fstoppers en Rangefinder.

Meer over mij Check jullie datum
profielfoto jeroen savelkouls bio

GERELATEERDE BERICHTEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *