De mooiste binnenlocaties voor de fotoshoot

mooiste binnenlocatie voor een fotoshoot: canisius-bibliotheek

Wat zijn de mooiste binnenlocaties voor de fotoshoot op onze trouwdag? Als jullie bezig zijn het plannen van jullie bruiloft, is dit een belangrijke vraag om jezelf te stellen. Want zelfs hartje zomer kan er nét tijdens het maken van de foto’s zomaar een fikse hoosbui losbarsten (geloof me, ik heb het meegemaakt). Door vooraf al een mooie binnenlocatie voor de bruidsreportage te hebben uitgekozen, besparen jullie je op de dag zelf een hoop stress én een nat pak. In dit blog zet ik wat tips op een rijtje voor het uitzoeken van een (gratis) binnenlocatie.

Waar moet een binnenlocatie voor de fotoshoot aan voldoen?

Voor het maken van mooie trouwfoto’s zijn er een aantal eisen waaraan de binnenlocatie moet voldoen. Een geschikte locatie heeft grote ramen waardoor natuurlijk naar binnen valt en redelijk wat ruimte. Een restaurant is om die reden vaak niet altijd de beste locatie, een verlaten fabriekshal is juist wel een prima plek. Voor veel locaties is het ook prettig als we die een uurtje voor onszelf kunnen hebben, zonder dat er andere mensen door het beeld kunnen lopen. Een prachtige plek als de Metaal Kathedraal in Utrecht wil je natuurlijk niet delen met vreemden. Ten slotte is het goed om rekening te houden met de afstand tot jullie trouwlocatie; te lang reizen is zonde van jullie tijd.

mooiste binnenlocatie voor een fotoshoot: canisius-bibliotheek

Hoe vind je een binnenlocatie voor de fotoshoot?

Het lijkt misschien ingewikkeld om een binnenlocatie voor jullie trouwfoto’s te vinden die aan al die eisen voldoet, maar in de praktijk blijkt het vaak gemakkelijker dan je denkt. Mijn strategie is de volgende:

 • Eerst zoek ik via Google naar de mooiste binnenlocaties in een straal van zo’n 25 kilometer van de trouwlocatie. Meestal levert dit meerdere opties op: een industrieterrein met verlaten fabrieksgebouwen (denk aan Strijp S in Eindhoven, of het Honig-complex in Nijmegen), een tuinbouwkas (al dan niet in gebruik), of een mooie kloostergang (zoals die van de Dom in Utrecht).
 • Als dat geen bruikbare locaties oplevert, is een meer creatieve aanpak nodig. In veel binnensteden vind je tal van mooie plekken waar je in eerste instantie niet aan zou denken voor je trouwdag. Veel musea zijn heel geschikt voor de fotoshoot; het is er vaak licht en de tentoongestelde objecten kunnen als voor- of achtergrond dienen. Ook in sommige winkels is het prima fotograferen. Deze binnenlocaties heb je dan niet voor jezelf, maar dat nadeel buigen we gewoon om in een voordeel door het publiek op een creatieve manier in de foto’s te verwerken.
 • Een derde optie is het gebruikmaken van bruggen, tunnels en andere overdekte plekjes in de buitenlucht. Niet ideaal als we dan alsnog lang door de regen moeten lopen, maar soms is het mogelijk om in de buurt te parkeren en dan met een paraplu alsnog droog over te komen.
 • Een bruidspaar stelde onlangs aan mij voor om naar een tuincentrum te gaan voor de fotoshoot. Een topidee: in tuincentra is het vaak groen en licht, ideaal voor de bruidsreportage. En het is altijd wel mogelijk om er zonder kosten wat foto’s te maken, zolang we er niet te lang blijven en niemand in de weg lopen.
 • Ten slotte is het ook vaak mogelijk om op de trouwlocatie zelf foto’s te maken. Zeker op de wat luxere plekken zijn er meestal wel ruimtes waar dit goed kan. Eén van mijn favoriete binnenlocaties voor trouwfoto’s is Buitenplaats Sparrendaal in Driebergen-Rijsenburg; de beschilderde wanden, vele spiegels en grote ramen bieden volop opties. Restaurants zijn meestal niet ideaal, maar als er een mooie kroonluchter hangt kunnen we ook daar iets moois neerzetten. En wat te denken van de bruidssuite?
binnenlocatie voor fotoshoot in Driebergen

Zijn er ook goede gratis binnenlocaties voor de fotoshoot?

Niet alle binnenlocaties zijn gratis te gebruiken voor het maken van trouwfoto’s. Dat geldt zeker voor de meest bijzondere locaties; soms kunnen de kosten oplopen tot wel €200 voor een uurtje fotograferen. Daar staat tegenover dat je in veel openbare locaties zoals winkels en musea wel zonder te betalen foto’s kunt laten maken. Wel kan in sommige gevallen een toegangsbewijs nodig zijn. Voor elke locatie geldt: het is raadzaam vooraf even contact op te nemen en te vragen of je er terecht kunt. Het antwoord is bijna altijd ja, zeker als de locatie de foto’s mag gebruiken voor gebruik op sociale media. Indien gewenst, kan ik dat ook voor jullie verzorgen.

Twintig mooie binnenlocaties voor trouwfoto’s

 • Honig/Vasim in Nijmegen
 • Canisius-bibliotheek in Nijmegen
 • Enka Fabriek in Ede
 • Metaal Kathedraal in Utrecht
 • Kloostergang van de Dom in Utrecht
 • Universiteitsmuseum in Utrecht
 • Hortus Botanicus in Amsterdam
 • Caballero Fabriek in Den Haag
 • Ketelhuis in Eindhoven
 • Spoorzone in Tilburg
 • Radio Kootwijk in Radio Kootwijk
 • Hotel New York in Rotterdam
 • Van Nelle Fabriek in Rotterdam
binnenlocatie trouwfoto eindhoven
gratis binnenlocatie fotoshoot

Wij zijn niet van suiker en willen toch graag naar buiten in de regen. Kan dat ook?

Natuurlijk! Ik ben vaak genoeg met bruidsparen op pad geweest in de regen. Als jullie niet bang zijn dat jullie kleding nat/vies wordt, dan ga ik graag met jullie mee. Zorg er wel voor dat je altijd een setje paraplu’s in de auto hebt liggen (liefst wit of doorzichtig), want je hoeft nu ook weer niet natter te worden dan nodig. Zelf heb ik dan schone kleren bij me, en mijn camera’s bescherm ik met plastic hoezen. Wie heeft eigenlijk een binnenlocatie nodig?

Fotoshoot bruiloft in de regen met doorzichtige paraplu's

Jeroen Savelkouls

Hi, ik ben Jeroen, verhalenverteller en trouwfotograaf. Graag vertel ik jullie unieke verhaal met foto’s van spontane momenten en echte emoties. Mijn fotografie is gebaseerd op journalistiek. Dat betekent dat ik liever observeer dan regisseer, vanaf de vroege ochtend in de make-upstoel tot in de kleine uurtjes op de dansvloer. Jullie verhaal staat centraal.

Ik werk sinds 2016 als trouwfotograaf. Jaarlijks leg ik zo’n dertig bruiloften in binnen- en buitenland vast. Ik ben actief in onder meer Nijmegen, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Arnhem en Den Bosch. En graag reis ik met jullie mee naar Italië, Frankrijk of een ander mooi oord voor een destination wedding.

De afgelopen jaren mocht ik awards winnen bij onder andere bij Masters of Wedding Photography en This is Reportage. Mijn foto’s zijn gepubliceerd op fotografiewebsites zoals SLR Lounge, Fstoppers en Rangefinder.

Meer over mij
profielfoto jeroen savelkouls bio

Meer tips voor jullie bruiloft

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *