Mijn eerste bruiloft fotografeerde ik in 2015, een klus die toevallig op mijn pad kwam. En zoals ook twee mensen die elkaar door een speling van het lot ontmoeten plotseling smoorverliefd kunnen worden (het bewijs zie ik regelmatig) was ik meteen verkocht. Ja, ik was na afloop gesloopt. Maar ik had ook een fantastische dag gehad.

Inmiddels zijn we dik vijf jaar en heel veel bruiloften verder. En doe ik dit werk met minstens zoveel plezier als in het prille begin. Elke opdracht biedt de gelegenheid om twee mensen die veel van elkaar houden nóg een tikkeltje gelukkiger te maken door hun een mooie set foto’s van hun grote dag aan te bieden. Met beelden van henzelf, en van hun vrienden en familie.

Naast bruidsfotograaf ben ik ook journalist. In de journalistiek heb ik geleerd te observeren. In een goede reportage of een geslaagd interview komt de verslaggever tot de kern door niet alleen op de grote lijn letten, maar ook aandacht te besteden aan de details die elk verhaal uniek maken. Die ervaring neem ik mee naar de trouwfotografie.

Jeroen Savelkouls, bruidsfotograaf

mijn stijl

De foto’s die ik maak zijn oprecht en intiem. Mijn doel tijdens de huwelijksdag is om jullie liefde zo goed mogelijk te vangen. Voor een deel doe ik dat bijna onzichtbaar, met als resultaat spontane trouwfoto’s die niet geregisseerd zijn.

Maar er zullen ook momenten zijn dat ik met eenvoudige aanwijzingen probeer het beeld net iets mooier te maken, vooral tijdens de portretsessie. Uiteindelijk streef ik naar een grotendeels journalistiek of documentaireverslag, met hier en daar een beetje glamour of een vleugje humor. Ik besteed veel zorg aan de nabewerking.

Elke foto wordt afzonderlijk gecorrigeerd voor kleur, contrast en scherpte. De beelden die daardoor ontstaan zijn modern en klassiek tegelijkertijd, en herinneren aan het analoge tijdperk. Een klein deel van de trouwfoto’s lever ik aan in zwart-wit.

 

tips voor de beste trouwfoto’s

Op jullie trouwdag breng je veel tijd door met de enige persoon op het feest die je niet kent: de fotograaf. Om wat aan elkaar te wennen, kunnen we voorafgaand aan de bruiloft een verlovingssessie of loveshoot plannen. Je hebt dan meteen een mooie set foto’s die je voor de uitnodigingen of een trouwwebsite kunt gebruiken.

Om te voorkomen dat ik belangrijke momenten van de trouwdag mis, is het verstandig om samen heel goed de planning door te nemen. Het liefst ontvang ik een zo gedetailleerd mogelijk draaiboek.

Het is raadzaam om de lijst met groepsfoto’s beperkt te houden. Het samenstellen en neerzetten van de verschillende groepjes kost veel tijd en het levert vaak niet de meest spontane beelden op. Neem voldoende tijd op in draaiboek voor de portretsessie, bij voorkeur minimaal een uur. De mooiste (portret)foto’s zijn kort voor zonsondergang te maken.

interview

Klik op de knop hieronder voor een interview met mij door trouwfotografennetwerk MyWed en ontdek of ik zelf fotogeniek ben (spoiler: nee) en wat volgens mij een trouwfoto geslaagd maakt.

lees hier
masters of wedding photography
trouwfotograaf nijmegen
this is reportage
mywed logo