Trouwen in Italië: hier moeten jullie aan denken

trouwen in italië

Trouwen in Italië

Jullie gaan trouwen in Italië, wat ontzettend leuk! Natuurlijk zijn jullie nu aan het dagdromen over een prachtige bruiloft tussen de olijfbomen, in een wijngaard of op een kasteel. Maar hoe laat je die Italiaanse droom uitkomen? Een handig overzicht van wat er komt kijken bij trouwen in Italië.

 Jeroen Savelkouls, een op Italië verliefde trouwfotograaf

trouwen in italie
trouwen in italie
trouwen in italie
bruiloft in rome

Waarom trouwen in italië?

Een hoop gedoe, trouwen in Italië. Waarom dan toch daar moeite voor doen? Omdat het Italië is natuurlijk! Het land van goed eten en drinken, prachtige landschappen en eeuwenoude steden. De sfeer op een Italiaanse bruiloft is moeilijk te evenaren en dat geldt ook voor de foto’s die jullie laten maken. Vaak duurt een trouwfeest in het buitenland ook wat langer. Wat is er lekkerder dan na een volle bruiloft een dagje met alle gasten bijkomen in en rondom het zwembad van jullie verblijf?

trouwen in italië

Voorwaarden & documenten

Om officieel te kunnen trouwen in Italië heb je in elk geval nodig: een paspoort of identiteitskaart (kijk goed of die niet verlopen is), een geboorteakte met de namen van de ouders, en een verklaring van huwelijksbevoegdheid afgegeven door de gemeente waar je staat ingeschreven. Verder kunnen sommige Italiaanse gemeenten ook nog om een zogenoemde Nulla Osta vragen. Dat is een verklaring over het voorgenomen huwelijk, afgegeven door de Nederlandse ambassade in Rome, en die je online kunt vinden. Let op: alle documenten dienen meertalig te zijn. En ook jullie getuigen moeten een paspoort of identiteitskaart kunnen laten zien.

bruidsreportage in venetie

Trouwen in Italië: officieel of symbolisch?

Vinden jullie het te ingewikkeld om officieel te trouwen in Italië? Dan kunnen jullie natuurlijk ook kiezen voor een symbolische bruiloft. Er hoeft dan verder niet zoveel geregeld te worden, waardoor jullie je volledig kunnen concentreren op het organiseren van de dag. Tot een aantal jaren gelden was dit ook de beste oplossing voor partners van hetzelfde geslacht aangezien Italië het huwelijk nog niet had opengesteld voor twee mannen of twee vrouwen. Dat is gelukkig veranderd.

bruiloft toscane monte san savino

Trouwlocaties in italië

Italië heeft zo ontzettend veel mooie locaties om te trouwen, elk met zijn eigen karakter. Waar jullie voor kiezen, hangt volledig af van jullie eigen wensen. Misschien trouwen jullie graag op het historische Capitool in de hoofdstad Rome. Of juist liever in een klein dorp in het landelijke Toscane. Om jullie vast op weg te helpen, heb ik een overzicht per regio gemaakt van locaties voor ceremonies, recepties en feesten. BINNENKORT ONLINE

agriturismo toscane

Wat kost trouwen in italië?

Trouwen in het buitenland is vanzelfsprekend duurder dan een bruiloft op het gemeentehuis in jullie eigen plaats. Reken voor een bruiloft tot dertig gasten op een bedrag van ongeveer €30.000. Dat is inclusief accommodatie, trouwfotograaf en catering. Afhankelijk van jullie wensen kan dit meer of minder worden. Een weddingplanner kan jullie helpen inzicht te krijgen in de kosten en jullie uitgaven zo laag mogelijk te houden. 

jeroen savelkouls wedisson award

Nederlandse of Italiaanse trouwleveranciers?

Natuurlijk kunnen jullie zelf alles regelen, maar als het budget het toelaat is het raadzaam om een weddingplanner in te huren. Op die manier zijn jullie ervan verzekerd dat alle formaliteiten goed zijn geregeld én dat de styling van jullie droombruiloft perfect is. Zeker als jullie de taal niet goed spreken, zou ik kiezen voor een Nederlandse planner. Hetzelfde geldt voor de fotograaf en/of videograaf. Het is dan gemakkelijker afspraken maken en dat voorkomt misverstanden. De catering regel je natuurlijk ter plekke; want waar kun je beter eten en drinken dan in Italië?

trouwen in italie

Veelgestelde vragen over trouwen in Italië

Italië biedt een prachtig decor voor jullie bruiloft. Trouwen in een mooie oude stad, een berggebied of een olijfboomgaard is toch nét een tikkeltje romantischer. En natuurlijk is het eten er fantastisch en het weer gemiddeld genomen beter dan in Nederland.

Eerlijk is eerlijk: een buitenlandse bruiloft is vaak duurder dan trouwen in Nederland. Dat komt vooral door de extra reis- en verblijfskosten. Jullie kunnen kosten besparen door de organisatie in eigen hand te houden. Veel Italianen spreken Engels en dus heb je niet per se een weddingplanner nodig om bijvoorbeeld een locatie te boeken of een kapper te regelen.

Italië heeft ontzettend veel mooie regio’s om te trouwen, denk aan Toscane, Umbrië of Sicilië. Ook steden als Venetië, Bologna of Rome zijn prachtige plekken voor een bruiloft.

Om in Italië officieel te kunnen trouwen, hebben jullie in elk geval een aantal documenten nodig: een paspoort of identiteitskaart, een geboorteakte met de namen van de ouders, en een verklaring van huwelijksbevoegdheid afgegeven door de gemeente waar je staat ingeschreven. Ook jullie getuigen moeten een paspoort of rijbewijs kunnen laten zien.

Dat kan zeker. Symbolisch trouwen is veel makkelijker dan een formele huwelijkssluiting; je omzeilt immers de bureaucratie. Je kunt dan altijd later nog in Nederland voor de wet trouwen.

verloofd in italië
trouwen aan de italiaanse meren
trouwen toscaanse heuvels
bruiloft in rome

Jeroen Savelkouls

Hi, ik ben Jeroen, verhalenverteller en trouwfotograaf. Graag vertel ik jullie unieke verhaal met foto’s van spontane momenten en echte emoties. Mijn fotografie is gebaseerd op journalistiek. Dat betekent dat ik liever observeer dan regisseer, vanaf de vroege ochtend in de make-upstoel tot in de kleine uurtjes op de dansvloer. Jullie verhaal staat centraal.

Jaarlijks leg ik zo’n dertig bruiloft in binnen- en buitenland vast. Ik ben actief in onder meer Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Arnhem en Den Bosch. En graag reis ik met jullie mee naar Italië, Frankrijk of een ander mooi oord voor een destination wedding.

De afgelopen jaren mocht ik awards winnen bij onder andere bij Masters of Wedding Photography en This is Reportage. Mijn foto’s zijn gepubliceerd op fotografiewebsites zoals SLR Lounge, Fstoppers en Rangefinder.

Meer over mij
profielfoto jeroen savelkouls bio

Vragen? Stuur me een berichtje