Iedere bruiloft is uniek, maar wat betreft de fotografie zijn er ook veel dingen altijd hetzelfde. En dus zijn er ook vragen die ik van bijna elk bruidspaar krijg. Een aantal van die veelgestelde vragen -en de antwoorden erop- kun je hieronder lezen. Staat jullie vraag er niet bij? Stuur me dan een berichtje en ik neem contact met jullie op. En uiteraard is er tijdens het kennismakingsgesprek volop ruimte om mij het hemd van het lijf te vragen!

beste trouwfotograaf van nederland

Sinds 2014 sta ik met mijn bedrijf ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en kort daarna fotografeerde ik mijn eerste bruiloft in opdracht. Daarvoor deed ik dat wel eens incidenteel voor familie. Dik vijf jaar dus. Sindsdien heb ik ontzettend veel bijgeleerd, waardoor ik elke keer met nog meer plezier aan het werk ga.

Ik adviseer altijd om minimaal anderhalf uur in te plannen voor de bruidsshoot, reistijd niet inbegrepen. Dan kunnen we zonder al te veel tijdsdruk een mooie reportage maken, met veel verschillende beelden. Korter is ook mogelijk, maar ik zou een shoot van minder dan een uur niet aanraden. Het is ook mogelijk om te kiezen voor meerdere momenten per dag. Bijvoorbeeld een uurtje voorafgaand aan de ceremonie en dan nog een halfuur tijdens zonsondergang.

Jullie krijgen de foto’s aangeleverd in een online galerij. Daar blijven ze minimaal een jaar in staan, zodat jullie volop de gelegenheid hebben om de foto’s te downloaden, te delen en afdrukken te bestellen. Maar ook daarna bewaar ik nog een kopie van de foto’s. Dus als jullie ze onverhoopt kwijtraken, geen nood! Lees hier meer over mijn back-upstrategie.

Helaas kan het altijd gebeuren dat het uitgerekend op jullie trouwdag regent, ook als jullie hebben gekozen voor een datum in hartje zomer. Voor de bruidsreportage is het daarom van belang dat we altijd een optie hebben om ergens binnen te fotograferen. Willen jullie toch met regen buiten shooten? Zorg dan voor doorzichtige of witte paraplu’s.

Ik probeer mijn bruidsreportages zo ontspannen mogelijk te houden door jullie met kleine aanwijzingen en opdrachtjes vooral van elkaar en van het moment te laten genieten. Dit is niet alleen makkelijker voor jullie, maar het levert ook de meest spontane foto’s op. Kunnen poseren als een professioneel model is dus helemaal niet nodig.

Gelukkig heb ik nog nooit een bruiloft wegens ziekte hoeven afzeggen. Maar als dat onverhoopt wel nodig is, beschik ik gelukkig over een groot netwerk van fotografen. Ik doe er dan alles aan om een collega te vinden die voor de afgesproken prijs in jullie bruiloft wil fotograferen in een stijl die zoveel mogelijk op de mijne lijkt.

Het zou ontzettend fijn zijn als ik een aantal van jullie foto’s mag gebruiken voor publicatie online of in drukwerk. Voor mij is dat de beste manier om aanstaande bruidsparen zoals jullie te bereiken. Meestal gebruik ik tussen de vijf en twintig foto’s van een bruiloft. Uiteraard heb ik er begrip voor als jullie dat liever niet willen. In dat geval spreken we tijdens het boekingsproces expliciet af dat ik de foto’s niet inzet voor promotiedoeleinden.

Voor een trouwfotograaf is het altijd zoeken naar een goede balans tussen voorbereid zijn op alle situaties en zo licht mogelijk bepakt zijn. Ik heb die inmiddels gevonden en schreef daar eerder een blog over. Dat kun je hier lezen.

Uiteraard! Hoewel ik zelf vooral houd van spontane momenten, horen groepsfoto’s er natuurlijk ook bij. Meestal trek ik hier een halfuur voor uit. We hebben dat tijd genoeg om een stuk tien groepen te doen. Ik raad aan de ceremoniemeester verantwoordelijk te maken voor de samenstelling van de groepjes, zodat alles efficiënt verloopt en jullie snel weer kunnen gaan borrelen met de gasten.

Ik begrijp dat trouwen duur is en dat jullie zoeken naar manieren om te besparen. Ik kan jullie geen korting aanbieden, maar wel de mogelijkheid om gespreid te betalen.

In het trouwseizoen (van april tot en met september) neem ik alleen bruiloften aan van zes uur of meer. Daarbuiten is het wat rustiger en heb ik soms ook ruimte voor kleine boekingen.

Nog vragen? Stuur me een berichtje!

masters of wedding photography
trouwfotograaf nijmegen
this is reportage
mywed logo