Een bruiloft organiseren: hier moet je aan denken

plannen organiseren bruiloft

Tien tips van een trouwfotograaf voor het organiseren van jullie bruiloft

Een bruiloft organiseren is veel werk. En jullie moeten aan ontzettend veel dingen denken. Met deze tien tips, vanuit het perspectief van een trouwfotograaf, hoop ik jullie leven nét iets gemakkelijker te maken. Hebben jullie advies nodig bij het plannen van jullie trouwdag? Laat het me weten, ik help jullie graag!

1. Kies jullie locaties zorgvuldig

Of jullie nu groots en meeslepend of klein en intiem gaan trouwen: de locaties voor de verschillende onderdelen van jullie dag zijn van groot belang voor het slagen van jullie bruiloft. Als trouwfotograaf let ik vooral op het licht. Als jullie een binnenlocatie voor de ceremonie of de receptie uitkiezen, probeer dan daar ook naar te kijken. Ideaal zijn ruimtes met veel daglicht, en witte muren en/of plafonds. Veel officiële trouwlocaties voldoen daar aan, maar zeker niet allemaal.

bruiloft organiseren
hoe plan je een bruiloft?

bruiloft organiseren – bruiloft plannen

2. Beperk het aantal verplaatsingen

Aankleden thuis, een bruidsreportage in het park, een wettelijk huwelijk op het gemeentehuis, een receptie in een grand café, een religieus huwelijk in de kerk en dan een groot feest in een discotheek: dat betekent zes keer verplaatsen op één dag. Natuurlijk kan dat, en ik verplaats me graag met jullie mee! Maar om stress en problemen met de planning te voorkomen, is het raadzaam het aantal verplaatsingen te beperken. Overweeg een trouwlocatie waar de meeste, zo niet alle onderdelen van jullie trouwdag kunnen plaatsvinden.

3. Overweeg een BABS voor één dag

Elke gemeente heeft één of meer ambtenaren in dienst die jullie huwelijk kunnen voltrekken. Daarnaast is er ook nog ruime keuze uit zelfstandige ambtenaren die vaak door het hele land beschikbaar zijn. Hoewel beide opties natuurlijk prima zijn, kunnen jullie ook overwegen een vriend of familielid te laten benoemen tot buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS) voor één dag. Dat maakt de ceremonie nóg persoonlijker. En de benoeming van de BABS op de rechtbank is ook leuk om mee te maken.

babs voor een dag
hoe organiseer je een bruiloft

4. Hanteer een ruime planning

Een ruime planning helpt een gevoel van stress, dat vaak op de loer ligt op een trouwdag, te minimaliseren. Door iets meer tijd in te ruimen voor de verschillende onderdelen voelen jullie je minder gehaast. Dat komt ook de foto’s ten goede, zeker bij de bruidsreportage. Voor deze fotosessie van jullie tweeën (of meer als er kinderen zijn) adviseer ik een uur tot anderhalf uur de tijd te nemen. Het hanteren van een ruime planning is om nog een andere reden belangrijk: onvoorziene omstandigheden kunnen zorgen voor uitloop. Wel zo prettig als je dan niet een al te krap schema hoeft aan te houden.

5. Maak een draaiboek

Rekening houdend met de vorige tip, is een draaiboek met daarin alle onderdelen van jullie bruiloft de sleutel tot een trouwdag die gladjes verloopt. Zeker als de dag goed vol zit, en er veel mensen bij betrokken zijn (visagist, fotograaf, ceremoniemeester, etc.), kan een helder draaiboek eigenlijk niet ontbreken. Weten jullie niet precies hoe lang een bruidsreportage of een receptie moet duren? Jullie leveranciers kunnen advies geven.

draaiboek trouwen
bruiloft organiseren

6. Hoop op zon, ga uit van regen

Veel bruiloften vinden plaats in de maanden mei tot en met september. Niet zo gek, want dan is de kans op mooi weer het grootst. Gelukkig is dat meestal ook echt zo, maar soms zit het helaas tegen. Daarom is het belangrijk om je ook voor te bereiden op slecht weer. Dat betekent eerst en vooral: heb altijd binnenlocaties achter de hand, ook voor de bruidsreportage. Met dat laatste kan de trouwfotograaf jullie helpen. Zorg ook voor paraplu’s, het liefst wit of doorzichtig (anders valt er tijdens het maken van foto’s schaduw over jullie gezichten). Als jullie dan ook nog een jas en gemakkelijke schoenen bij de hand hebben, kan jullie bruiloft (bijna) elk weertype aan.

7. Tips voor groepsfoto’s

Een trouwdag zonder groepsfoto’s met familie en vrienden is voor de meeste bruidsparen niet compleet. Om ervoor te zorgen dat het maken van de groepsfoto’s efficiënt verloopt en niet te lang duurt, is het raadzaam vooraf een lijstje te maken van de gewenste combinaties. Geef dit lijstje aan de ceremoniemeester of een andere gast, en laat hem of haar op de dag zelf de groepjes samenstellen. Zo kunnen we snel een aantal leuke foto’s maken, en kunnen jullie daarna weer terug naar jullie gasten.

trouwdag organiseren
bruidsreportage bij zonsondergang

bruiloft organiseren – bruiloft plannen

8. Denk aan de zonsondergang

De bruidsreportage wordt meestal in de ochtend of aan het begin van de middag gepland, vlak voordat het officiële gedeelte van de trouwdag start. Dat is natuurlijk helemaal prima, maar nóg mooier is om een aantal foto’s te laten maken in het ‘gouden uurtje’ vlak voor zonsondergang, of het ‘blauwe uurtje’ vlak daarna. Ook als het toch beter uitkomt om de portretsessie op een ander moment te doen, kan ik jullie aanraden in de avond een kwartiertje vrij te maken voor wat shots bij zonsondergang.

9. Doe niets omdat het hoort (of omdat ik het je vertel)

Misschien wel de belangrijkste tip uit dit lijstje. Het huwelijk is op zichzelf natuurlijk best een traditioneel instituut, maar dat betekent niet jullie trouwdag precies volgens de regeltjes van ‘hoe het hoort’ hoeft te verlopen. Dus als je geen zin hebt om een witte bruidsjurk te dragen, doe dat dan vooral niet. Voelen jullie niets voor een bruidsreportage? Nergens staat dat dit verplicht is. Ook de tips in dit bericht kunnen jullie gerust negeren als ze niet op jullie van toepassing zijn: het is jullie dag. En trouwen jullie wel graag traditioneel? Doen!

organiseren bruiloft
bruiloft plannen

10. Geniet!

Oké, dit moet je dus wel doen: genieten! Ook als de planning uitloopt, ook als het regent, en ook als je pech hebt met de trouwauto (geloof me, dit gebeurt). Sterker, alle bovenstaande tips voor het organiseren van een bruiloft zijn erop gericht stress om te zorgen dat jullie tijdens de trouwdag zelf zo min mogelijk stress ervaren. Je trouwt maar één keer, of in elk geval voor het laatst, en dan kun je er maar beter een fantastische dag van maken!

Ja, ik wil (meer info over het plannen en organiseren van een bruiloft)!

AWARDS & PARTNERS

masters of wedding photography
one eyeland finalist
this-is-reportage-member

Ik ben als trouwfotograaf actief in onder meer Nijmegen, Arnhem, Den Bosch, Utrecht en Amsterdam. En ik ga graag mee op avontuur naar Italië of een andere mooie bestemming over de grens!

GERELATEERDE BERICHTEN

Bruiloft organiseren – Bruiloft plannen – Hoe organiseer je een bruiloft? – Draaiboek bruiloft

Een reactie op “Een bruiloft organiseren: hier moet je aan denken

  1. Maria ten Hoeve zegt:

    Wat een goede tips, vooral tip 2. Ik was in mijn enthousiasme ook van plan om meerdere locaties te bezoeken, maar heb uiteindelijk gekozen voor een huwelijk op een boot. Zo zie je ook meerdere plekken, maar hoef je niet zelf steeds van A naar B te verplaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *