Welke apparatuur gebruik ik tijdens een bruiloft?

jeroen savelkouls

Alle apparatuur die ik meeneem naar een bruiloft

Een trouwfotograaf moet van alle markten thuis zijn. Immers, de omstandigheden op een trouwdag –regen, zon, donkere ruimtes, gele lampen- kunnen sterk wisselen. Dat betekent dat ik veel apparatuur moet meenemen. Tegelijkertijd wil ik ook weer niet te zwaar beladen zijn, want ik moet me snel kunnen verplaatsen binnen en tussen de verschillende locaties. Na veel bruiloften te hebben gefotografeerd, ben ik tot deze samenstelling van mijn fototas gekomen.

Bodies
Systeemcamera’s zijn tegenwoordig de standaard in de trouwfotografie. Mijn werkpaard is op dit moment de Canon R6, een relatief compacte en lichte body die sneller en beter scherpstelt dan de beste spiegelreflex ooit heeft gekund. Ik neem er twee mee naar elke bruiloft, zodat ik niet zo vaak lenzen hoef te wisselen en tegelijkertijd over een back-up beschik. De R6 heeft een dubbel slot voor SD-geheugenkaarten, waardoor elke foto die ik maak twee keer wordt opgeslagen; wel zo veilig. Onlangs bracht Canon een verbeterde versie van de R6 op de markt, maar de verschillen met het origineel zijn zo minimaal dat ik dit de investering niet waard vind. De camera’s hangen gedurende een trouwdag permanent een mijn ‘harnas’ van Holdfast. Zodoende hoef ik ze niet continu vast te houden, maar heb ik ze wel altijd bij de hand.

Lenzen
Mijn favoriete lens is de Canon RF 15-35mm 2.8. Veruit de meeste foto’s die ik op een bruiloft maak, schiet ik op 35mm. Voor mij is dit de ideale brandpuntafstand voor documentaire fotografie. Ten eerste omdat deze beeldhoek het meest overeenkomt met die van onze ogen, waardoor de foto’s die je ermee maakt ‘natuurlijk’ uitzien. Daarnaast dwingt de 35mm je als het ware om het onderwerp dicht te naderen en dat is essentieel voor het vangen van momenten, zoals bij de twee foto’s hieronder. Toch is 35mm niet voor elke situatie geschikt. Zeker in krappe ruimtes is het prettig om een grotere beeldhoek tot je beschikking te hebben. In dat geval kan ik flink uitzoomen. Op de dansvloer schiet ik bijna 100% op 15mm.

kinderen op een bruiloft, vastgelegd met mijn favoriete aparatuur: 35mm lens
opa op bruiloft, vastgelegd met 35mm lens

Op mijn tweede body zit meestal de Canon EF 85mm 1.8 geschroefd, een lichtsterke telelens die ik vooral voor portretten gebruik. Deze lens is niet zo geschikt voor documentaire fotografie, maar je kunt er wel heel mooi mensen of objecten mee ‘isoleren’. Fijn voor de fotoshoot en voor het maken van portretten van individuele bruiloftsgasten. De 85mm is ook handig voor situaties waarin je niet dichtbij kan of mag komen, bijvoorbeeld in een kerk.

Daar waar deze lens tot een of twee jaar geleden nauwelijks van mijn kwam, wissel ik de 85mm tegenwoordig meerdere keer per dag af met de Sigma Art 50mm 1.4. Vroeger vond ik dit eerlijk gezegd een vlees-noch-vis-lens, maar daar ben ik op teruggekomen. Juist het feit dat de 50mm het midden houdt tussen de 35mm en de 85mm maakt dat deze lens voor veel situaties geschikt is. Het moment dat een bruidspaar de ceremoniezaal in of uitloopt schiet ik vaak op 50mm. Ook tijdens voor de fotoshoot vind ik dit een fijn objectief.

Flitsers
Voor mij zijn flitsers onmisbaar op een bruiloft. Ik ken trouwfotografen die het zonder doen, maar zelf kan ik me niet voorstellen dat ik een ceremonie met tegenlicht, een receptie in een donkere zaal of een spetterend dansfeest moet vastleggen zonder reportageflitsers. De Godox V860III is mijn favoriet. Ik heb er altijd vijf bij me, ruimschoots genoeg voor bijna elke situatie. Voor de momenten dat ik net iets meer flitskracht nodig heb, wat niet zo vaak voorkomt, kan ik twee Godox AD200’s inzetten. Het voordeel van de Godox-flitsers ten opzichte van de Canon- of Yongnuo-speedlights, is dat ze gebruikmaken van een lithiumaccu’s in plaats van AA-batterijen. Daardoor is de recycletijd aanzienlijk korter, hoef je minder vaak op te laden (je kunt makkelijk twee bruiloften schieten op één accu per flits) en is de betrouwbaarheid groter. De overstap van Yongnuo naar Godox heeft mijn flitsfotografie flink verbeterd.

Geheugenkaarten
De Canon R6 maakt gebruik van SD-kaarten. Ik heb een voorkeur voor de Sandisk Extreme Pro 128GB 200MB/s, waarvan ik dan inmiddels ook een flinke berg heb verzameld. Tot nog toe heb ik er nooit problemen mee gehad, zelfs een regenbui kan deze kaart (en de data erop) niet verwoesten.

Statieven
Hoewel ik over een goed statief beschik (Manfrotto 055) gebruik ik die tijdens bruiloften eigenlijk nooit. Er doen zich simpelweg geen situaties voor waarin ik daar behoefte aan heb. Lampstatieven voor mijn flitsers gebruik ik wel veelvuldig, vooral tijdens recepties en feesten (en soms tijdens de ceremonie). Soms zet ik mijn flitsers ook op een klem, die ik dan bijvoorbeeld aan een lamp of aan een verwarmingsbuis kan vastmaken; superhandig.

Drone
Sinds een jaar beschik ik over een drone: de DJI Mini Pro. Dit is de enige drone waarmee je zonder diploma mag besturen. De camera van deze drone is misschien niet de allerbeste op de markt, maar ik vind het desondanks een mooie toevoeging. Op sommige plekken is het tijdelijk of permanent niet toegestaan om te vliegen, dus soms moet ik een bruidspaar teleurstellen. Maar als het wel mag, zijn de dronefoto’s een leuk extraatje.

Overig
Alle apparatuur die ik altijd bij de hand moet hebben, zitten in mijn ThinkTank-rugtas. Ik vind het nog steeds ongelofelijk hoeveel hierin past, het lijkt net de handtas van Hermoine Granger. Naast veel van de genoemde spullen zitten hierin ook mijn MagMod-flitsaccessoires zoals grids en gels. Mijn lampstatieven, AD200’s, reserve accu’s, drone, regenjas en krentenbollen bewaar ik in een grote rolkoffer. Het is soms een uitdaging om die een trap op of af te sjouwen, maar op die manier hoef ik in elk geval nooit naar de auto te lopen om iets op te halen. Het draaiboek van de dag, inclusief alle relevante telefoonnummers, kan ik op drie plekken terugvinden: broekzak, rugtas, en rolkoffer.

Jeroen Savelkouls

Hi, ik ben Jeroen, verhalenverteller en trouwfotograaf. Graag vertel ik jullie unieke verhaal met foto’s van spontane momenten en echte emoties. Mijn fotografie is gebaseerd op journalistiek. Dat betekent dat ik liever observeer dan regisseer, vanaf de vroege ochtend in de make-upstoel tot in de kleine uurtjes op de dansvloer. Jullie verhaal staat centraal.

Ik werk sinds 2016 als trouwfotograaf. Jaarlijks leg ik zo’n dertig bruiloft in binnen- en buitenland vast, waaronder in Nijmegen, Arnhem, Utrecht en Amsterdam.

In 2022 studeerde ik af bij Two Mann U, een intensief opleidingstraject voor trouwfotografen. De afgelopen jaren mocht ik awards winnen bij onder andere bij Masters of Wedding Photography en This is Reportage. Mijn foto’s zijn gepubliceerd op fotografiewebsites zoals SLR Lounge, Fstoppers en Rangefinder.

Meer over mij
profielfoto jeroen savelkouls bio

– Jeroen Savelkouls, verhalenverteller & trouwfotograaf

Meer weten? Stuur me een berichtje!

GERELATEERDE BERICHTEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *