Aan welke hand draag je de trouwring?

trouwring welke hand

Links of rechts: aan welke hand hoort de trouwring?

Aan welke hand dragen we straks de trouwring? Links of rechts? Dat is de vraag die bijna elk bruidspaar zichzelf voor de grote dag stelt. Het antwoord is natuurlijk: dat bepaal je helemaal zelf. Er zijn tegenwoordig geen vastomlijnde regels meer voor het dragen van de trouwring. Sterker nog, steeds meer bruidsparen kiezen ervoor om helemaal geen trouwring te dragen. Een ketting, armband of tatoeage kan dan een alternatief zijn. Stellen die wel voor een ring gaan, kiezen vaak de hand die het meest praktisch is. Wie rechtshandig is, draagt de ring dan links, en vice versa.

trouwringen uitwisselen
De vraag waar je beter vóór de ceremonie een antwoord op kunt hebben: aan welke hand hoort de trouwring?

Het dragen van de trouwring in verschillende culturen & religies

Toch is dit niet het hele verhaal. In verschillende culturen wordt verschillend gedacht over het dragen van trouwringen. Wie graag vasthoudt aan de traditie, kiest dan voor de hand die in de eigen cultuur gebruikelijk is. Of dat links of rechts is, hangt ervan af.

Trouwringen in het Christendom

Katholieken dragen hun trouwring doorgaans links. De oorsprong van dit gebruik voert terug op de Romeinen. Van oudsher is het uitwisselen van de ringen een verplicht onderdeel van de katholieke huwelijkssluiting. Protestanten droegen eeuwenlang geen ringen, maar dat veranderde in de negentiende eeuw. Sindsdien dragen protestantse gehuwden ook een trouwring, zij het aan de rechterhand.

Trouwringen in de Islam

Ook in de islam wordt er verschillend gedacht over het dragen van trouwringen. Of er gekozen wordt voor de linkerhand of de rechterhand, kan afhangen van de regio waar het bruidspaar woont of vandaan komt. Op veel Nederlandse trouwblogs wordt beweerd dat moslims de trouwring meestal rechts dragen. Wie ervoor kiest de traditie te volgen, doet er echter goed aan eerst navraag in eigen kring te doen.

Trouwringen in het Jodendom

Traditioneel dragen in het jodendom alleen vrouwen een ring. De bruid draagt die tijdens de ceremonie aan de rechterhand, om hem daarna te verplaatsen naar links; zo kan iedereen zien dat zij getrouwd is. Mannen dragen van oudsher geen trouwring, maar tegenwoordig zie je dat wel steeds meer.

trouwring aan welke hand
Een bruiloft in het katholieke zuiden. Toeval dat de ring hier links wordt gedragen?

Aan welke vinger draag je de trouwring?

Het is gebruikelijk om de ring te dragen aan de vierde vinger van de hand, de ringvinger dus. Het idee daarachter is dat een ader in deze vinger in direct contact staat met het hart. Dat dachten althans de oude Romeinen. Uiteraard staat het iedereen vrij om hierin een eigen keuze in te maken.

trouwring rechterhand
Dit bruidspaar draagt de trouwring aan de rechterhand. En is er trots op ook.

Jeroen Savelkouls

Hi, ik ben Jeroen, verhalenverteller en trouwfotograaf. Graag vertel ik jullie unieke verhaal met foto’s van spontane momenten en echte emoties. Mijn fotografie is gebaseerd op journalistiek. Dat betekent dat ik liever observeer dan regisseer, vanaf de vroege ochtend in de make-upstoel tot in de kleine uurtjes op de dansvloer. Jullie verhaal staat centraal.

Ik werk sinds 2016 als trouwfotograaf. Jaarlijks leg ik zo’n dertig bruiloften in binnen- en buitenland vast. Ik ben actief in onder meer Nijmegen, Rotterdam, Utrecht, Arnhem en Den Bosch. En graag reis ik met jullie mee naar Italië, Frankrijk of een ander mooi oord voor een destination wedding.

De afgelopen jaren mocht ik awards winnen bij onder andere bij Masters of Wedding Photography en This is Reportage. Mijn foto’s zijn gepubliceerd op fotografiewebsites zoals SLR Lounge, Fstoppers en Rangefinder.

Meer over mij
profielfoto jeroen savelkouls bio

GERELATEERDE BERICHTEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *