Tips & inspiratie voor jullie festivalbruiloft

ceremonie op festivalbruiloft

Waarom een festivalbruiloft?

Jullie liefde is uniek, en je wilt dat je bruiloft dat ook is. Als traditionele trouwlocaties en formele dresscodes niet helemaal jullie ding zijn, dan is een festivalbruiloft dat misschien juist wél. Goede muziek, lekker eten & drinken, geen stress en vooral heel veel plezier; dat zijn de ingrediënten van een geslaagde festivalbruiloft. Een zonnetje helpt natuurlijk ook, maar een echte festivalganger laat zich door een beetje regen natuurlijk niet uit het veld slaan.

Het organiseren van een bruiloft in festivalstijl is niet per se eenvoudiger of goedkoper dan een meer traditionele trouwdag. Zeker als jullie op eigen terrein trouwen, en dus geen gebruikmaken van een bestaande locatie met ervaren personeel, is het verstandig om rustig de tijd te nemen om alles te regelen. Als trouwfotograaf kom ik elk jaar wel op een aantal festivalbruiloften. In dit blog heb ik een aantal tips op een rijtje gezet die jullie kunnen helpen bij de organisatie: van vergunningen tot aankleding, van verlichting tot muziek. Ook heb ik een kort overzicht opgenomen van tien van de leukste locaties voor festivalbruiloften. Proost op een leven vol liefde en festivals!

wegwijsbordjes op festivalbruiloft
trouwreceptie in een weiland

Tien essentiële tips voor de organisatie van een festivalbruiloft

 • Geen festival zonder camping

  Laten we eerlijk zijn: een eendaagsfestival is geen echt festival. Overweeg daarom om (een deel van) jullie gasten te laten overnachten op het terrein. Een aantal koepeltentjes kun je al snel kwijt. Op die manier kan er ’s avonds extra lang worden doorgefeest. En als de bruidstaart niet is opgegaan, is het ontbijt ook geregeld. Is het niet mogelijk om op het terrein te overnachten? Zoek vooraf naar campings in de directe omgeving van jullie locatie.

 • Goede voorzieningen

  Zorg voor voldoende goede sanitaire voorzieningen op het terrein. Dit is misschien niet het leukste klusje van de organisatie, maar het is wel absoluut noodzakelijk. Wie zelf wel eens naar een festival gaat, weet hoe vervelend vieze wc’s zijn. Net zo belangrijk is voldoende parkeerruimte voor jullie gasten. Jullie zouden ook een shuttle-service kunnen overwegen om gasten van en naar een treinstation in de buurt te vervoeren. Zorg ten slotte ook dat er stroompunten aanwezig zijn voor bijvoorbeeld de verlichting en de muziek.

 • Let’s get Live: livemuziek

  Muziek is waar het op een festival allemaal om draait. Overweeg daarom een bandje of een DJ in te huren, en niet alleen voor de avonduurtjes. De juiste muziek kan de sfeer van jullie festivalbruiloft nóg beter maken.

 • Eet smakelijk met foodtrucks

  Op een festivalbruiloft doe je waarschijnlijk niet aan fine dining. Trakteer jullie gasten in plaats daarvan op een breed scala aan hapjes uit verschillende foodtrucks. Dit draagt bij een de informele sfeer van jullie bruiloft: gasten kunnen bestellen wat ze willen, wanneer ze willen. Alle keukens zijn mogelijk: van pizza tot sushi, en van taco tot Indiaas.

 • Regen? Geen paniek

  Onmisbaar bij de organisatie van een festivalbruiloft is een regenplan. Natuurlijk hopen jullie op mooi weer, en als jullie in de zomer trouwen is de kans daarop ook groot. Maar regen ligt altijd op de loer. Zorg daarom voor tenten of plekken met overkappingen waar jullie gasten indien nodig kunnen schuilen. Een flinke voorraad paraplu’s achter de hand is ook altijd handig.

 • Relax, maak niet een al te strakke planning

  Geen festival zonder planning. Maar probeer jullie dat niet té vol te plannen. Juist op een festivalbruiloft verwachte je een relaxte sfeer en niet volgepropte dag. Houd ook rekening met uitloop door de verschillende onderdelen van de dag niet te dicht op elkaar te plannen. Lees voor meer tips over het maken van een draaiboek mijn artikel hierover.

 • Light Up the Night: sfeerverlichting voor ’s avonds

  Na zonsondergang komt een festival pas écht tot leven. Zorg voor sfeerverlichting op jullie terrein voor een magische sfeer. Denk aan lichtsnoeren met led-lampen, aan lampionnen, of zelfs aan een kampvuur. Ook leuk voor de foto’s!

 • Styling in stijl

  Juist een festivalbruiloft nodigt uit tot creativiteit. Overweeg om de styling van jullie bruiloft zelf te doen. Je kunt het zo uitgebreid doen als je zelf wilt. Denk aan vlaggen en banners, bloemen, het gebruik van strobalen, verlichting, foto’s, tafeldecoratie, festivalarmbandjes voor de gasten, etc. En bij een festival hoort natuurlijk ook een flyer met het programma.

 • Meer festivalplezier met spelletjes

  Niet alleen leuk voor kinderen, maar ook voor volwassenen: spelletjes. De bruiloftsklassieker reuzenjenga kan eigenlijk niet ontbreken, maar je kunt ook denken aan bijvoorbeeld Twister, jeu de boules, gooi-de-ring-om-de-fles, speurtochten, of zelfs karaoke. Sowieso een goed idee voor élke bruiloft: een fotobooth met rekwisieten, waar gasten lollige foto’s van zichzelf kunnen maken.

 • Loungevibes: plekken om te chillen

  Voor wie geen zin heeft in een spelletje of om te dansen is een lekkere plek om even te zitten wel zo fijn. Overweeg daarom comfortabele zithoeken te maken waar jullie gasten kunnen uitrusten, of een hapje kunnen eten. Bonuspunten voor wie ook hangmatten ophangt.

bruidspaar op festivalbruiloft haalt eten bij foodtruck
bruiloftsgasten spelen reuzenjenga op een festivalbruiloft
bruidegom zoekt vinyl uit om te draaien op festivalbruiloft

Drie bonustips voor jullie festivalbruiloft

 • Ongenode gasten

  Als jullie festivalbruiloft plaatsheeft op eigen terrein, dan is het goed om onderzoek te doen naar wat wel en vooral wat niet is toegestaan. Het zou erg vervelend zijn als jullie om 22.00u bezoek krijgen van de politie met het verzoek de muziek uit te zetten. Weet je dit vooraf, dan kun je bijvoorbeeld overwegen om een silent disco te organiseren.

 • Duurzame keuzes

  Het is natuurlijk ook vaak een budgetkwestie, maar juist bij een festivalbruiloft is het passend om duurzame keuzes te maken. Denk aan recyclebaar servies en bestek, het gebruik van groene stroom en het goed opruimen en scheiden van het afval.

 • Verborgen kosten

  Houd bij het opstellen van het budget rekening met verborgen kosten. Denk aan vergunningen, verzekeringen of parkeerkosten. Bij een bruiloft op eigen terrein zijn er meer zaken waar je rekening mee moet houden dan op een officiële trouwlocatie. Dat betekent ook dat een festivalbruiloft niet per se goedkoper is dan het huren van bijvoorbeeld een kasteel of een herenhuis.

dansende mensen op avondfeest bruiloft

Tien leuke locaties voor een festivalbruiloft

 • Feel Good TentEvent (Lage Vuursche)
 • Beneden Sas (De Heen)
 • Paviljoen Het Buitenhuis (Ewijk)
 • Watergoed (Valburg)
 • Hoeve De Knol (Holthees)
 • Buitenplaats Land van Es (Strijen)
 • Het Hoogh Huys (Winssen)
 • De Vreemde Vogel (Vlaardingen)
 • Molen De Ster (Utrecht)
 • Privéterrein: een (heel) grote tuin, weiland of bos

silent disco op festivalbruiloft in utrecht

Jeroen Savelkouls

Hi, ik ben Jeroen, verhalenverteller en trouwfotograaf. Graag vertel ik jullie unieke verhaal met foto’s van spontane momenten en echte emoties. Mijn fotografie is gebaseerd op journalistiek. Dat betekent dat ik liever observeer dan regisseer, vanaf de vroege ochtend in de make-upstoel tot in de kleine uurtjes op de dansvloer. Jullie verhaal staat centraal.

Ik werk sinds 2016 als trouwfotograaf. Jaarlijks leg ik zo’n dertig bruiloften in binnen- en buitenland vast. Ik ben actief in onder meer Nijmegen, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Arnhem en Den Bosch. En graag reis ik met jullie mee naar Italië, Frankrijk of een ander mooi oord voor een destination wedding.

De afgelopen jaren mocht ik awards winnen bij onder andere bij Masters of Wedding Photography en This is Reportage. Mijn foto’s zijn gepubliceerd op fotografiewebsites zoals SLR Lounge, Fstoppers en Rangefinder.

Meer over mij
profielfoto jeroen savelkouls bio

GERELATEERDE BERICHTEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *